Luonto
Järvet
Suot
Metsät
Kallio- ja maaperä
Tähtitaivas
Eläimet

Luonto

Heinijärvi on metsäistä seutua. Erityisesti nuorta talousmetsää on runsaasti. Kylällä on myös pieniä järviä, joiden rannoilla voi tarkkailla lintuja. Luonto tarjoaa muitakin harrastusmahdollisuuksia: heinijärviset ovat innokkaita marjastajia, metsästäjiä ja kalastajia.

Kalevaan kirjoittanut nimimerkki Kimmo vieraili 1920-luvun lopulla Heinijärvellä ja kuvaili kylän maisemaa seuraavasti:

Siitä huolimatta, että kyläkunta sijaitsee kolmen Pohjanmaan suuren kirkonkylän keskessä, on sillä tyypillisen traditsionaalisen suomalaisen sisämaankylän leima. Pieni erämaajärvi, jonka ympärille 1400-1500-luvuilla savolaiset ja karjalaiset uudisasukkaat raivasivat pienet peltotilkkunsa. Eikä kylän esteettinen luonne ole pahimpia. Järven rantoja piirittävät jyhkeäpiirteiset talot, joiden seinustoilla kohoo tavallisesti joku iänikuinen pihlaja tai monihaarainen, leveä ja mustarunkoinen raita, ja joista tummat peltosarat laskevat loivana myötäilevään järveen, (tämä) tuopi välittömästi mieleen erään olennaisimpia suomalaisia maisematyyppejä.

Maisema on muuttunut paljon vajaan sadan vuoden aikana. Viime vuosikymmenien kuluessa Heinijärvellä on ojitettu soita, kuivatettu järviä ja otettu metsiä talouskäyttöön.